Verschillen tussen het reukvermogen van hond en baasje
25 januari 2014 

Verschillen tussen het reukvermogen van hond en baasje

verschillen tussen het reukvermogen van hond en baasje

In bijna alle verzorgingsproducten die we in huis hebben, is een parfumgeur verwerkt.  Ik heb me altijd afgevraagd hoe een hond die bij zijn baasje in huis woont dit zou ervaren. Een hond heeft een uiterst gevoelige reukzintuig. Hij wordt 24 uur per dag o.a. ‘gebombardeerd‘ met (parfum)geuren uit zijn directe omgeving. Laat dit nou juist de geuren zijn die honden afschuwelijk vinden. Zou je als hond dan niet op den duur afgestompt raken of van huis weg willen lopen? 🙂 Het leek me interessant om deze keer stil te staan bij de verschillen tussen het reukvermogen van hond en baasje.           

Wetenschappers hebben het volgende aangetoond:

— Uit onderzoek is naar voren gekomen dat de reuk het belangrijkste zintuig is voor honden. Een extra groot deel van de hersenen van een hond zijn bestemd voor het herkennen van geuren. Honden kunnen om die reden tot tienduizend keer beter geuren herkennen dan mensen.

Mensen zijn voornamelijk visueel ingesteld. De hersenen van een mens zijn dan ook gespecialiseerd in het verwerken van informatie die ontvangen wordt via het gezichtszintuig. Het deel van de hersenen dat bestemd is voor analyse van geuren is  vele malen kleiner dan bij honden.

In het kort:

Honden hebben een beter reukvermogen dan mensen (10.000 keer beter).

Mensen hebben een beter gezichtsvermogen dan honden. Mensen kunnen in tegenstelling tot honden alle kleuren van de regenboog  zien.

Hond met het beste reukvermogen ter wereld

De Bloedhond heeft het beste reukvermogen ter wereld. Vanwege zijn uitzonderlijke reukvermogen is hij zeer populair onder jagers. Onderzoeken hebben aangetoond dat Bloedhonden door hun buitengewone reukvermogen, in staat zijn om tijdens de jacht te onderscheiden of een prooi uitgeput, angstig of woedend is. Dat de Bloedhond het beste reukvermogen ter wereld heeft, heeft hij te danken aan het ‘buitensporig’ aantal geurreceptoren dat hij bezit. Een Bloedhond heeft ongeveer 300 miljoen geurreceptoren in zijn neus.

Aantal geurreceptoren in neus van hond en mens

Geurtjes die in de lucht zweven komen bij het inademen tegen het reukslijmvlies in de neus. In het reukslijmvlies zitten geurreceptoren op zenuwcellen. De geurreceptoren hebben als taak het opvangen van reuksignalen en die vervolgens doorsturen naar de hersenen. In de hersenen worden de reuksignalen verder geanalyseerd.

Hoe meer geurreceptoren een hond heeft, hoe groter zijn reukvermogen. Het aantal geurreceptoren dat een hond heeft is afhankelijk van de grootte en lengte van zijn neus. Gezien hun bijzondere kwaliteiten is het niet verrassend dat juist hondenrassen met een groot reukvermogen ingezet worden voor de jacht.

Ter vergelijking volgt hier een lijst met  hondenrassen en het aantal  geurreceptoren  dat ze bezitten:                                                                                                                                          

1. Bloedhond:                      ongeveer 300 miljoen geurreceptoren

2. Duitse Herder/Beagle:  ongeveer 225 miljoen geurreceptoren

3. Fox Terriër:                     ongeveer 147 miljoen geurreceptoren

4. Teckel:                              ongeveer 125 miljoen geurreceptoren

Een mens heeft ‘slechts’ 5 miljoen geurreceptoren tot zijn beschikking !.

Gezien het aantal geurreceptoren in zijn neus, is het niet verbazingwekkend dat jouw hond precies weet wat op het menu staat bij de buren. Als mens ruik je bijvoorbeeld dat je buurvrouw spruitjes op het vuur heeft staan. Jouw hond heeft veel meer informatie hierover. Hij ruikt op afstand dat er behalve de spruitjes, in de kookpan ook nog rozijnen, pijnboompitten, gember en mosterd zijn toegevoegd. Een hond heeft het vermogen om elke geur afzonderlijk van elkaar te onderscheiden. Een mens komt vaak niet verder dan het waarnemen van de ‘overheersende geur‘. Dat is in dit geval de geur van spruitjes.

Soms denk ik: “Gelukkig maar dat honden niet kunnen praten. Want als honden konden praten zouden wij mensen helemáál geen privacy meer hebben”!. Uit dit alles blijkt dat de verschillen tussen het reukvermogen van hond en baasje nogal groot zijn. Maar ach… een geruststellende gedachte is: “Jouw hond waardeert je als baasje, ook al vindt hij je zielig omdat je volgens hem niet kan ruiken”.

Mens met het beste reukvermogen ter wereld

Er wordt zelden bij stilgestaan dat er ook mensen zijn met het beste reukvermogen ter wereld. Naar schatting zijn er over de hele wereld 200 mensen met een zeer uitzonderlijk reukvermogen.  Deze mensen worden niet voor niets de Neus genoemd en zijn werkzaam in de parfumindustrie. Iemand die ‘de Neus’ wordt genoemd in de parfumwereld is iemand die parfumgeuren maakt.

Je zou kunnen verwachten dat het hebben van ‘het beste reukvermogen ter wereld’ voor een mens voldoende is om uitermate succesvol te worden in de parfumwereld. Niets blijkt minder waar te zijn. Het verbazingwekkende is dat het hebben van een zeer uitzonderlijk reukvermogen op de tweede plaats komt. Dit terwijl het hebben van een zeer goed geheugen om geuren te onthouden, op de eerste plaats komt in de parfumwereld. 

De verschillende geurencombinaties die gebruikt worden om nieuwe parfumgeuren te maken worden allemaal in het geheugen van een parfumeur opgeslagen. Voordat iemand zich een parfumeur mag noemen moet hij/zij een opleiding volgen. Tegen de tijd dat een parfumeur klaar is met de studie heeft hij/zij ongeveer 1500 geuren in zijn/haar geheugen opgeslagen. Bekeken vanuit het gezichtspunt van een hond is dit resultaat ‘wat magertjes’  vind je ook niet? 😉 

Lees ook: Resultaat wetenschappelijk onderzoek over liefde van hond voor baasje. 

Lees ook: Hond blijft fit dankzij baasje, of is het juist andersom? 

Over de schrijver
cathy
Door

cathy

op 09 Jun 2016

heel intressant ik ga het gebruiken voor mijn werkstuk

Helene-Feliz
Door

Helene-Feliz

op 09 Jun 2016

Wat leuk Cathy!

Jetteke
Door

Jetteke

op 27 Dec 2017

Vraag me vraag hoe honden het ervaren als er open haard gestookt wordt, ik heb zelf dagelijks heeeeel veeeel last van die rook en vooral stank die ermee gepaard gaat, want men gebruikt verkeerd/nat hout bij een vervuilde haard/schoorsteen en moet me in huis geheel afsluiten want krijg er ademnood, keel- en hoofdpijn van.

Helene Feliz
Door

Helene Feliz

op 31 Dec 2017

Beste Jetteke, Bedankt voor jouw openhartige reactie. Ik vind het erg vervelend voor jou dat je vanwege de rook gedwongen wordt om binnen te blijven. Omdat honden een erg gevoelige neus hebben kunnen ook zij veel last krijgen van rook. Wist je dat passief meeroken van huisdieren in een huis waar hun baasje rookt de kans verhoogt op bronchitis en astma? Ook een hond kan dus op den duur last krijgen van bronchitis en astma door rook. Zo zie je maar dat een hond last kan hebben van dezelfde dingen als mensen. Ze kunnen in vele opzichten goed meevoelen met mensen.

Reactie plaatsen