Liefde van hond voor baasje - Conclusies wetenschappelijke studie opzienbarend

Liefde van hond voor baasje - Conclusies wetenschappelijke studie opzienbarend

liefde van hond voor baasje

 

Mijn hond houdt van me…. Mijn hond houdt NIET van me…. Mijn hond houdt van me…. of toch NIET?!….  Hoe kan een hondenbaasje met zekerheid weten dat z’n hond van hem houdt? Natúúrlijk vliegt jouw hond je zowat in de armen wanneer je de voordeur opent na een drukke werkdag. Jouw hond haalt misschien zelfs jouw pantoffels voor jou, kijkt je aanbiddend aan met trouwe hondenogen en ligt als een warme thermo-deken aan jouw voeten. Maar hoe weet je nou zeker dat jouw hond dit alles niet uit eigenbelang doet?. Eigenbelang van een hond is: “Ha, baasje is weer thuis, mijn kans op een heerlijk hapje is gearriveerd. Ik  zal m’n baasje gunstig stemmen door z’n pantoffels te halen. 

Wetenschappelijke studie met gevolgen voor wetgeving honden

Is het waar dat een hondenbaasje de functie heeft van een soort ‘snackautomaat’ voor zijn hond? Bestaat er vanuit het oogpunt van de wetenschap zoiets als liefde van een hond voor z’n baasje? Een wetenschappelijke studie in Amerika op dit gebied, heeft nogal wat stof doen opwaaien. Er werd onderzocht of honden dezelfde emoties ervaren als mensen. 

Dr. Gregory Berns, een neurowetenschapper aan de Emory Universiteit in Atlanta Georgia, heeft met zijn wetenschappelijke studie aangetoond dat honden dezelfde emoties ervaren als mensen. Liefde van hond voor baasje blijkt geen illusie te zijn. Het resultaat van deze studie is belangrijk omdat het kan leiden tot een verandering in de wetgeving ten aanzien van honden in Amerika.

Korte samenvatting van de wetenschappelijke studie van dr. Berns

– Er zijn MRI scans gemaakt van de hersenen van honden.  Deze honden zijn van tevoren getraind om de betekenis van handsignalen die ze te zien krijgen, te begrijpen.

– Tijdens de MRI scans krijgen de honden handsignalen te zien waarbij ze eten (hotdogs) in het vooruitzicht worden gesteld. De ene keer krijgen ze dit handsignaal van een onbekend persoon te zien en op een ander moment krijgen ze hetzelfde handsignaal van hun eigen baasje te zien.

– Uit de MRI scans blijkt dat het gedeelte van de hersenen dat verantwoordelijk is voor emoties zoals liefde, gevoel van verbondenheid, uiterst actief wordt wanneer honden de handsignalen krijgen van hun eigen baasje.

– Wanneer de honden dezelfde handsignalen krijgen van een onbekend persoon, vertoont het gedeelte van de hersenen dat verantwoordelijk is voor emoties zoals liefde en verbondenheid, weinig activiteit.

– Uit de MRI scans is gebleken dat honden gevoelens van liefde ervaren voor hun baasjes. De conclusie van het wetenschappelijke onderzoek is dat honden dezelfde emoties ervaren als mensen.

– Naar aanleiding van het wetenschappelijk onderzoek probeert dr. Gregory Berns het in Amerika voor elkaar te krijgen dat er een nieuwe wetgeving komt ter bescherming van honden. Honden zouden volgens hem doormiddel van een nieuwe wetgeving dezelfde bescherming moeten krijgen als kinderen.

Mijn stelling is: Liefde overwint alles, vindt je ook niet?  😉

Lees ook: Hoe honden de gezondheid van hun baasjes beïnvloeden.

Over de schrijver
Siets
Door

Siets

op 30 May 2015

Leuk artikel, Helene! En een hele geruststelling voor alle hondenbaasjes. Gelukkig hou ik net zoveel van Phoebe als zij van mij.

Hebergement web
Door

Hebergement web

op 02 Sep 2016

Naast de wetenschappelijke zoektocht naar objectieve feiten over zo n subjectief concept als liefde, is de geschiedenis doorspekt met sterk ontroerende verhalen over de liefde van een hond naar zijn baas. Mensen die overtuigd zijn van de liefde van hun dier, kunnen altijd steun vinden in hogere,  metafysische verklaringen voor dit soort sterke staaltjes van zelfopoffering en affectie die honden bij tijd en wijle demonstreren.

Reactie plaatsen