Hond zoals een kind speelgoed leren opruimen

Hond zoals een kind speelgoed leren opruimen

hond-zoals-een-kind-speelgoed-leren-opruimen

Waarom moet een hond zoals een kind speelgoed leren opruimen?…Dat is de vraag die bij me opkomt wanneer ik hoor over een training met als doel: honden leren om hondenspeeltjes op te ruimen. Ik probeer me een voorstelling te maken waarom zoiets voor baasjes nuttig kan zijn. Uit de praktijk blijkt dat een mens net zo goed kan uitglijden over een piepklein Lego-bouwsteentje van de kinderen als over een knoop-kluif van de hond.

In de training wordt een werkwijze gehanteerd die ook ouders van jonge kinderen hanteren om ze te leren hun speelgoed op te ruimen. De hond wordt uitgebreid ‘geprezen‘ met een (hysterisch) ‘hoog stemmetje‘. Dit gebeurd wanneer de hond tijdens de training eindelijk door heeft gekregen dat opgeraapte hondenspeeltjes gedeponeerd moeten worden in een mand. Het ‘leereffect’ wordt door het baasje verhoogd door de hond met een koekje te belonen. Mensenkinderen krijgen van mamma met een ‘zeer-blij-verrast-stemmetje‘ te horen dat ze een grote jongen/ grote meid zijn, wanneer ze hun speelgoed opruimen. Kinderen komen doorgaans er ‘bekaaid’ vanaf. Dit is het geval wanneer de beloning  ‘slechts’ een knuffel van mamma is, zonder koekje :) .

Een onderzoek door wetenschappers heeft uitgewezen dat honden gemiddeld 165 verschillende woorden kunnen herkennen. Sommige honden blijken slimmer te zijn dan anderen. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat een hond de intelligentie bezit van een mensenkind van gemiddeld twee jaar. Waarom een hond benaderd wordt als een peuter om gewenst gedrag aan te leren, wordt me steeds duidelijker.

Omdat we in een digitaal tijdperk leven maken ook peuters spelenderwijs kennis met computers. Denk maar aan de computer tablet die steeds meer de plek van de kartonnen kinder-prentboeken aan het innemen is. Computer tablets voor kinderen is inmiddels een feit geworden. Het wachten is nu op een computer tablet speciaal voor honden. Wordt een computer tablet voor honden misschien het volgende gat in de markt naast de kleding -, brillen -, en parfum lijn voor honden?. Wie weet … 

Bekijk de video van de hond ‘River’ die een expert is in speelgoed opruimen.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen