Hond kan kleuren zien

hond-kan-kleuren-zien

Lang bestond de veronderstelling dat honden kleurenblind zijn. Men dacht dat een hond alleen zwart- en grijstinten kon waarnemen. Na diepgaand wetenschappelijk onderzoek zijn wetenschappers tot de conclusie gekomen dat dit niet strookt met de realiteit.  Een hond kan kleuren zien. Vergeleken met mensen zien honden echter minder kleuren en worden kleuren minder intens waargenomen. Dat honden minder kleuren zien heeft te maken met de kleurcellen of kegeltjes in een hondenoog. Honden hebben slechts 2 soorten kegeltjes in hun ogen: blauw-gevoelige kegeltjes  en geel-gevoelige kegeltjes.

De hond ziet als gevolg daarvan alles voornamelijk in de kleuren blauw en geel. De kleuren blauw en paars (violet) worden door de hond als blauw waargenomen. Rood wordt als grijs gezien. De kleuren: groen, geel en oranje wordt als geel gezien.

Toen ik onlangs een wandeling maakte in het park, probeerde ik mij een voorstelling te maken van de ‘anderskleurige wereld’ van de hond. Ik keek naar al het groen om me heen en realiseerde me dat onze geliefde viervoeter alles door een ‘gele bril’ zou bekijken. Het is volgens mij net zoiets als een ‘gele wonderland’ met een blauwe hemel (op een onbewolkte dag).

Vindt jij het als baasje ‘zielig’ dat jouw hond niet zoals jij alle tinten groen of rood kan waarnemen? Dat is echt niet nodig. Jouw hond vindt jou waarschijnlijk erg zielig omdat jij zo’n slecht reukvermogen hebt. Het reukorgaan van jouw hond functioneert namelijk een miljoen keer beter dan die van jouw. Hoe een hond kan weten dat het reukvermogen van zijn baasje slecht is?… Nou dat blijkt uit het feit dat baasjes gebruik maken van zoiets als parfum, geparfumeerde zeep en deodorant. Een hond kan zich niets smeriger voorstellen. Heel soms denkt jouw hond dat er toch ‘hoop’ is voor jou als baasje. Dat is wanneer je na flink te hebben gesport, thuis komt met bezwete sportsokken. De hoop vervliegt echter snel wanneer je de sokken in de wasmachine gooit. Het zijn die momenten dat jouw hond jou als baasje nooit zal begrijpen. Maar geen nood…ook al ben je in de ogen jouw hond niet volmaakt én ruik je raar, hij zal je trouw blijven.

Lees ook: Hoe honden de gezondheid van hun baasjes beïnvloeden.

Lees ook: Waarom honden op ballen jagen en mensen op knikkers. 

 

Over de schrijver
M Rutgers-Geuken
Door

M Rutgers-Geuken

op 02 May 2017

Vraag me af welke kleur je het beste kan nemen voor een speeltje in het water. Hoe ziet de hond de kleur van donker grijs water.

Helene-Feliz
Door

Helene-Feliz

op 02 May 2017

Ik denk dat je hier het beste mee kunt experimenteren. Ikzelf zou eerst proberen met een blauwe speeltje in het water en kijken hoe (enthousiast) je hond hierop reageert. Als hij hier 'nauwelijks' op reageert probeer je dan een ander kleur speeltje.

Reactie plaatsen