Lichaamstaal van hond en baasje is vaak verrassend

Lichaamstaal van hond en baasje is vaak verrassend

lichaamstaal van hond en baasje

Heb je dit weleens meegemaakt? Je bent gehaast omdat je binnen tien minuten ergens moet zijn. Terwijl je op straat loopt zie je aan de overkant een goede kennis die je een lange tijd niet hebt gezien. De kennis is nogal een ‘kletskous‘ en je weet dat je niet op tijd kan verschijnen op jouw afspraak als je met haar in gesprek raakt. Hoe los je dit op?…. Je rent haar voorbij en je roept in het voorbijgaan: ‘Hallo….dáááág….ik heb HAAST…! Of je neemt in een fractie van een seconde de volgende beslissing. Je draait je om en kijkt ‘geïnteresseerd’ in een winkeletalage. Of nóg beter: als je de kans krijgt, duik je de eerste de beste winkel in. Je hoopt maar dat ze niet heeft gezien dat je voor haar op de ‘vlucht‘ bent geslagen. Ook een hond doet soms ‘alsof‘ hij een andere hond niet heeft gezien, wanneer het hem goed uitkomt. Een hond doet dat uit ‘lijfsbehoud‘. Een hond wil het liefst conflicten ‘vermijden‘ in plaats van een gevecht aangaan met kans op verwondingen. De ‘andere kant opkijken‘ is een beproefde manier om conflicten te voorkomen.

Wij mensen denken onderling voornamelijk te communiceren via spreektaal. Wetenschappers hebben echter vastgesteld dat 80% van de communicatie tussen mensen overkomt via lichaamstaal. Honden letten voornamelijk op de lichaamstaal van hun baasje. Een hond kan namelijk de gesprekken van zijn baasje niet altijd goed volgen. Het komt soms voor dat mensen hun gedrag ‘spiegelen‘ aan het gedrag van een ander mens. Ook jouw hond kan zijn gedrag aan jouw gedrag ‘spiegelen’. Ben jij als baasje een ‘zenuwpees’? In dat geval ben je de ‘ideale trainer om jouw hond op te leiden tot een ‘neurotisch‘ dier ;). Word je als baasje bijvoorbeeld zenuwachtig (hysterisch) van harde knallen op oudejaarsavond?. Jouw lichaamstaal zal jouw hond zeker niet ontgaan. Hij zal daaruit kunnen opmaken dat ‘neurotisch gedrag‘ de ‘norm‘ is bij het horen van geknal en hetzelfde gedrag gaan vertonen. Er is veel onderzoek gedaan naar de lichaamstaal van honden. Ook honden doen voortdurend ‘onderzoek’ naar de lichaamstaal van hun baasje. Als trouwe huisdier kent een hond de lichaamstaal van zijn baasje als geen ander. Lichaamstaal van hond en baasje is vaak verrassend.

Soms verrassend omdat het lichaamstaal voor het baasje een heel andere betekenis heeft dan voor de hond.  Bijvoorbeeld: 

  • Wanneer het baasje lacht en zijn tanden laat zien is hij/zij in een goede bui.
  • Wanneer een hond zijn tanden laat zien is hij allesbehalve in een goede bui. Sterker nog: de tegenpartij moet maken dat hij zo snel mogelijk wegkomt.
  • Voor het baasje is het een teken van ‘respect’ om de tegenpartij in de ogen aan te kijken.
  • Een hond geeft een teken van ‘respect’ aan de tegenpartij door hem met de ‘nek’ aan te kijken.

De overeenkomsten in lichaamstaal  tussen hond en baasje zijn het meest verrassend.

Is het je ooit opgevallen dat mensen die in het openbaar spreken vaak aan het begin een (piep)klein stukje tong uitsteken voordat ze het woord nemen? Dit is om de droge lippen te bevochtigen (Ga daar maar eens op letten). Als je nerveus bent heb je namelijk vaker last van droge lippen (weet ik uit ervaring).

Een mens dat nerveus is kan onder andere: gaan trillen, onrustig ademhalen, zwetende handen krijgen, wiebelen met de benen.

Een hond die nerveus is kan zijn lippen aflikken, gaan trillen, hijgen, zwetende poten krijgen, kwispelen met de staart.

De hond in deze video heeft de lichaamstaal van de ‘tegenpartij’ niet  goed begrepen. Hij is niet van plan om op te geven totdat de ‘tegenpartij’ de stok naar hem heeft gegooid.   

Heeft jouw hond moeite met spoorzoeken?   Lees hier hoe je van jouw hond een speurhond kan maken.

Over de schrijver
Lea
Door

Lea

op 16 Sep 2014

Hi Hella, Heel leuk hoor. Ik stuur de foto's nog op. grtjs Lea

Reactie plaatsen