Hoe honden voorkomen dat ze afgaan voor hun omgeving
21 december 2014 

Hoe honden voorkomen dat ze afgaan voor hun omgeving

hoe honden voorkomen dat ze afgaan voor hun omgeving

 

Afgaan voor je omgeving is iets waar niemand op zit te wachten. Dat geldt zowel voor een hondenbaasje als voor zijn hond. Sommige honden geven de voorkeur aan een ‘preventieve aanpak’ om te voorkomen dat ze afgaan voor hun omgeving. Dit zijn de ‘vredesactivisten’ onder de honden. Hun motto is: “Als je niet vecht, kan je een gevecht ook niet verliezen. Afgaan voor je omgeving is dan vrijwel uitgesloten”. Maar hoe krijgt zo’n slimme hond dat voor elkaar? 

Honden die pootjes geven

Niets is schattiger om te zien dan een hond die een mens een pootje geeft. Het opheffen van de voorpoot is iets wat honden van nature kennen. Het is een teken die honden onder elkaar gebruiken. Zowel in de hondenwereld als in de mensenwereld betekent een opgeheven voorpoot van een hond hetzelfde, namelijk dat de hond zich onderdanig opstelt. Jammer dat katten dat niet snappen. Op verzoek van hun baasjes een pootje geven, is iets wat veel honden binnen een redelijk termijn kunnen aanleren. Een hond die zich onderdanig opstelt vormt geen bedreiging voor zijn soortgenoten en zal dus niet snel verwikkeld raken in een machtsstrijd met een kans om de strijd te verliezen (= afgaan). In de mensenwereld geldt dat een hond die aan iedereen pootjes geeft niet af kán gaan. Dat komt omdat zo’n hond door alle mensen schattig wordt gevonden. Dat zijn dus de slimme honden. Ze weten drommels goed wat hun pootje voor effect heeft op mensen. Ze zijn slim genoeg om daar ook nog eens gebruik van te maken. Ze weten dat het hebben van een ‘underdog‘ positie in de mensenwereld zijn beloningen kent. Beloningen zoals het krijgen van hondensnoepjes, een aai over de bol en vooral een aangenaam en relaxed leven.

De ‘magische’ hondenlijn

Mijn buurvrouw  heeft een klein yorkshire terriër die nogal wat van zich laat horen. Het toeval wil dat mijn buurvrouw de gewoonte heeft om haar hondje uit te laten rond het tijdstip dat ik thuis arriveer. Het gevolg is dat ik bijna dagelijks getuige mag zijn van een ‘amusant’ schouwspel. Het is een schouwspel van een klein hondje dat zich aan de hondenlijn gedraagt als een ‘leeuw’. Hij schuwt geen enkel middel om te laten zien dat hij zijn taak als ‘bodyguard’ van zijn baasje erg serieus neemt. Niet zelden staat hij op zijn achterste poten naar me te blaffen terwijl ik voorbij loop. Op een dag besloot zijn baasje om hem los te maken van de hondenlijn. Toen ik aan kwam lopen, stormde het hondje op me af en kwam vervolgens abrupt tot stilstand om…… mijn schoenen te besnuffelen?!. Onvoorstelbaar, de ‘betovering’ werd verbroken zodra de ‘leeuw los werd gemaakt van de ‘magischehondenlijn. Los van de verbindingslijn met z’n baasje, veranderde de ‘leeuw‘ in een nieuwsgierig klein hondje.

Menig hondje kan veel van de yorkshire terriër van mijn buurvrouw leren. Ben je een klein hondje? Ga dan luid blaffend (keffend), grommend, op je achterste poten staan zodat je vooral groter en ‘bloeddorstig’ overkomt op je voorbijgangers. Niemand in je omgeving zal het dan in z’n hoofd halen om over je heen te lopen of met je de strijd aan te gaan. Het allermooiste: op zo’n manier voorkom je dat je afgaat voor je omgeving en ontvang je veel respect, ook van jouw baasje. Zeg nou eens eerlijk: het imago van een gevaarlijke hond hoog houden, kost de nodige energie. Gelukkig is dat vol te houden omdat je soms niet wordt aangelijnd en – dus onafhankelijk van je baasje – vrij rond mag lopen. Dat zijn de kostbare momenten om bij te tanken en om volledig jezelf te zijn: een lief klein nieuwsgierig hondje. Hoe honden voorkomen dat ze afgaan voor hun omgeving moet na het lezen van de geschetste situaties nu wel duidelijk zijn.

Hier volgt een bericht voor mijn toekomstige goede vriend:

“PEACE, my yorkshire terriër friend”. Krijg ik van jou een pootje?…… Bij nader inzien lijkt het me verstandig om het met je daarover te hebben, wanneer je niet aan de ‘magische’  hondenlijn vastzit“ 🙂  

Lees ook:  Waarom honden op ballen jagen en mensen op knikkers.

Over de schrijver
Reactie plaatsen