Gedragstest voor elke hond?

De laatste tijd wordt er in de media veel gesproken over ‘bijtincidenten’. Je kijkt waarschijnlijk verschrikt op bij het horen van het woord ‘bijtincident’, want zoiets is voor jou natuurlijk onvoorstelbaar. weet heel zeker dat jouw allerliefste schat: ‘Bello’ (zo zullen we hem noemen), NOOIT iemand zal bijten. Maar toch, er moet hierover gesproken kunnen worden nietwaar? (..duizendmaal sorry!). Gebruik je fantasie en bedenk dat  jouw neefje van 5 jaar, op een dag bij jou op bezoek komt. Jouw neefje speelt graag met Bello en beiden kunnen het doorgaans goed met elkaar vinden. Het is inmiddels etenstijd voor Bello.  Als baasje weet je uit ervaring dat Bello tijdens het eten niet gestoord wil worden. Jouw neefje heeft echter bedacht om als ‘geintje’ Bello tijdens het eten te laten schrikken door aan zijn staart te trekken (..voel je de bui al hangen?..). Het resultaat: Bello draait zich verschrikt om en… (vul de rest zelf maar in!..)  Ik hoor je al denken: ‘Maar dat doet mijn lieve Bello nóóit!’ ……………Hallo…, ben je daar nog?. Uit een onderzoek is gebleken dat de meeste bijtincidenten thuis plaatsvinden met de eigen hond. Kinderen blijken ook vaker dan volwassenen het slachtoffer te zijn. Wanneer we in de media horen over een ‘bijtincident’ gaat het meestal over een incident met vergaande consequenties voor honden die erbij betrokken zijn. In het land wordt op allerlei manieren geprobeerd om bijtincidenten te voorkomen. Op het internet vindt je diverse gedragstesten voor honden. Een gedragstest kan een hondbezitter bijvoorbeeld een indicatie geven of zijn/haar hond kindvriendelijk is of niet.

De dierengedragstherapeut  Dany Grosemans heeft een vragenlijst samengesteld die hondbezitters kunnen hanteren om de kindvriendelijkheid van hun hond te testen. Er kan echter nooit 100% veiligheid gegarandeerd worden aan kinderen die in contact komen met honden. Om die reden dient er tijdens die contacten altijd een volwassene aanwezig te zijn.

Enkele vragen die op de vragenlijst staan van  Dany Grosemans  worden terillustratie hier genoemd:   – Geniet je hond ervan als mensen van het huisgezin hem strelen, aanraken? Laat hij zich thuis strelen door bezoekers?

– Gehoorzaamt je hond als je hem bevelen geeft? Gehoorzaamt je hond ook kinderen?

– Blijft je hond rustig verder eten wanneer je in zijn buurt bent? Kan je de hond aanraken terwijl hij eet?

– Springt je hond op je als hij je begroet? Kan je met je hond rennen zonder dat hij de neiging heeft om op je te springen, of in je hielen te bijten?

Er is vastgesteld dat het letten op de ‘signalen’ die honden doormiddel van hun lichaamstaal afgeven, bijtincidenten kan helpen voorkomen. De vragenlijst kan gehanteerd worden als een soort checklist om erachter te komen of er dingen zijn waar je als hondbezitter aandacht aan moet besteden om bijtincidenten te voorkomen.  Een gedragstest voor elke hond? Wat denk jij?……