Waarom heeft mijn hond moeite met spoorzoeken? - de 4 factoren van invloed

Waarom heeft mijn hond moeite met spoorzoeken? - de 4 factoren van invloed

spoorzoeken hond

Er is niets leukers voor een hond dan samen met zijn baasje zoek- en geurspoor spelletjes te spelen. Elke hond kan leren speuren, ÓÓK jouw bastaardhond, rasloze hond of zogenaamd ‘vuilnisbakkenras’.

Deze video laat zien hoe  je  jouw (bastaard)hond op eenvoudige wijze kan leren speuren.

Ontdek hoe het komt dat sommige honden beter zijn in spoorzoeken dan andere honden.

De 4 factoren van invloed op succes van spoorzoeken

  • 1  Speeltijd met baasje

Een pup is vanaf zijn geboorte afhankelijk van zijn neus om de voedselbron te vinden: de tepel van zijn moeder. Het overleven van de pup is afhankelijk van een goed functionerende neus om de weg naar moedermelk te vinden. Het perfecte ‘gereedschap’ voor de toekomstige speurhond heeft hij vanaf geboorte meegekregen.

Oefening baart kunst, dit geldt voor zowel mensen als dieren. Ook honden worden in de loop van de tijd steeds beter als speurder naarmate ze meer getraind zijn. Spelletjes spelen met jouw hond is een uitstekende manier om de vaardigheden van jouw hond te vergroten. Speeltijd met baasje = kostbare tijd voor hond en baasje.

Stel jezelf de vraag: ben ik als baasje een goede speelkameraad voor mijn hond? Besteed ik voldoende tijd aan geurspoor spelletjes met mijn hond?.  Van belang is dat de geurspoor spelletjes vooral op een ‘ontspannen‘ manier gespeeld worden. Kortom: baasje moet ervoor zorgen dat zijn hond de spelletjes als erg leuk blijft ervaren. Wat daarbij van invloed kan zijn, is de ‘vette’ beloning die de hond ontvangt bij het behalen van een succesje. Vergeet niet dat de tijd nemen om jouw hond uitgebreid te knuffelen/prijzen bij het behalen van een (klein) succesje, naast een smakelijke hapje, ook een belangrijke blijk van waardering is.

  • 2  De omstandigheden bij spoorzoeken

De bakkerij op de hoek van de straat waar ik woon verspreidt in de vroege ochtend de geur van ‘warme’ broodjes. Dat iets dat warm is meer geur afgeeft dan iets dat koud is, is een feit. Wanneer de bakker zijn broodjes uit de diepvries zou halen zou het een ander verhaal zijn.

Een baasje zal rekening moeten houden met de omstandigheden waaronder zijn hond moet functioneren als speurhond. Een koude buitentemperatuur kan van invloed zijn op het succes van de hond bij het speuren. Ook voor de uiterst gevoelige neus van een hond geldt dat ‘koude voorwerpen minder geur afgeven waardoor een hond zijn spoor kan kwijtraken.

  • 3  De gezondheid

Wanneer er door het baasje is vastgesteld dat er geen omstandigheden van buitenaf van invloed is op het functioneren van zijn hond, zal hij de gezondheid van zijn hond onder de loep moeten nemen.

Drie belangrijke vragen over de gezondheid van jouw hond:

a.  Is jouw hond verkouden?

Wij weten uit eigen ervaring wat de gevolgen kunnen zijn wanneer de influenza-virus actief is.  Een verkoudheid heeft een negatieve invloed op het reukvermogen van mensen. De influenza-virus blijkt hetzelfde effect te hebben op het reukvermogen van honden.

b.  Heeft jouw hond gebitsproblemen?

Je zult je afvragen wat het gebit van een hond te maken heeft met spoorzoeken. Een gezond hondengebit is belangrijker dan menig hondenbaasje zou bedenken. Een ontsteking in het bovengebit zoals bijvoorbeeld een wortelontsteking kan van invloed zijn op het reukvermogen van de hond. Aandacht van het baasje voor een goede gebitshygiëne van zijn hond is dan ook van belang.

c.   Overige invloeden?

Gebruikt uw hond medicijnen? Het gebruik van sommige medicijnen kan invloed hebben op zijn reukvermogen. Wist je bijvoorbeeld dat het gebruik van antibiotica het reukvermogen van jouw hond kan beïnvloeden?.  Neem contact op met de dierenarts voor informatie over de medicijnen.

Heeft jouw hond andere ‘belangrijkere’ dingen aan zijn kop? 🙂 Bedenk dat een reu tijdens zijn ‘werktijd’ sterk afgeleid kan worden door de geur van een loopse teef. De hormonen kunnen de werklust en aandacht van jouw hond beïnvloeden.

  • 4  Time Out

Een time out tijdens een sport wedstrijd is vaak van groot belang voor sporters om top prestaties te kunnen (blijven) leveren. Eventjes stoppen met waarmee je bezig bent heeft verrassende resultaten voor mens en dier. Maar hoe werkt dat precies?

Stel je het volgende eens voor. Thuis steek je voor de gezelligheid een geurkaars aan. De geur van de kaars verspreidt zich door jouw hele huis. Na een half uur merk je tot je verbazing dat je de geur niet meer waarneemt. Je besluit om een wandeling te gaan maken voor een frisse neus. Bij thuiskomst merk je dat de intensiteit van de geur van de geurkaars niet is afgenomen. Dit is merkwaardig aangezien je vóór de wandeling de geur van de geurkaars niet meer kon waarnemen. De verklaring hiervoor is als volgt.

Bij het waarnemen van geur speelt het ‘reukcentrum‘ in onze hersenen een belangrijke rol. Wanneer er ‘geurverzadiging‘ in het reukcentrum van de hersenen plaatsvindt heeft dit tot gevolg dat er geen geuren meer kan worden waargenomen. Ook jouw hond kan geurproblemen ervaren als gevolg van geurverzadiging na een lange werktijd. Door jouw hond een ‘time out’ te geven om een ‘frisse neus‘ te halen zorg je ervoor dat jouw hond beter geuren kan waarnemen/ beter kan presteren. Zo………… nu even voor mij een time out! …….. 🙂

 

Over de schrijver
Sietske Tol
Door

Sietske Tol

op 17 Nov 2016

Lieve Helene, Bedankt voor het delen van dit leuke artikel! Interessant filmpje ook. Phoebe stopt vooral haar neus in andermans boodschappentassen. Liefs, Siets

Helene-Feliz
Door

Helene-Feliz

op 17 Nov 2016

Ha, ha, Phoebe is slim... Ze weet hoe ze met een minimum aan inspanning een maximaal resultaat kan behalen.

Reactie plaatsen